Ved å fortsette å bla gjennom nettsiden, godtar du vår bruk av informasjonskapsler. Les mer.

Avhendingsloven, er loven som regulerer rettigheter og plikter mellom kjøper og selger av fast eiendom ved frivillig salg.

Det er nylig foretatt en endring i loven, som trer i kraft sammen med ny forskrift den 1.1.2022. Endringene er foretatt med formål å sikre en tryggere bolighandel.

Noen viktige punkter:   

  • Begrepet «selges som den er» fjernes. Selger kan ikke lenger fraskrive seg ansvar for skjulte feil/mangler. 
  • Terskelen blir lavere for at kjøper kan kreve erstatning. Kjøper kan nå rette krav for feil/mangler over kr. 10 000,-.
  • Loven regulerer hva takstmann skal kontrollere ved utarbeidelse av tilstandsrapport, med minstekrav til hva rapporten skal inneholde. 
  • Strengere krav til arealmåling. Arealavvik som overstiger 2%, og minst 1 m2, kan kjøper holde selger ansvarlig for.  

Endringene kan virke strenge, og vil kanskje bidra til at boligselger kanskje blir litt «skremt». Eigar ønsker imidlertid å understreke, at det ikke vil være slik at kjøper kan påberope seg mangler, og kreve prisavslag sånn helt uten videre. Kjøperen får en forsterket plikt til å sette seg inn i opplysninger som er gitt, har fremdeles sin undersøkelsesplikt, samt det skal gjøres en selvstendig mangels-vurdering. 

Føringen i endret lov er imidlertid tydelig – det stilles strengere krav til dokumentering, og at ansvaret for selger i den anledning øker.  

Eigar hjelper deg som huseier!

Når den nye loven iverksettes, vil verdien av det å ha dokumentasjonen i orden være av stor betydning. Dette gjør du enkelt hos Eigar! Her får du boligen din digitalt tilgjengelig, og du kan laste opp all dokumentasjon som knyttes til eiendommen. Skal du selge, deler du enkelt boligen med både takstmann, megler og potensiell kjøper. På denne måten hjelper vi deg som huseier med dokumentasjonsansvaret som vil komme ved et fremtidig salg. Du oppretter delingslenke for din digitale bolig, og gjør det samtidig svært enkelt for potensiell kjøper å gå igjennom historikken til boligen din. Trygghet hos kjøper, kan bli av stor verdi for deg som selger!

Nå åpner Eigar også for den profesjonelle bruker. Det betyr at håndverkeren som er bruker hos oss kan sende dokumentasjonen direkte til postkassen i din digitale bolig. Er du profesjonell eier, enten det er næringseiendom eller bolig, får du også eiendommene dine nå digitalt tilgjengelig. 

Hva kommer?

Skal du bygge nytt, eller renovere badet? Å få alle aktørene i ett prosjekt, til å overlevere sin dokumentasjon til deg som eier, er ikke alltid lett. Selv ikke for den profesjonelle. Hos Eigar vil du snart kunne opprette prosjekt i en brukervennlig modul. På minutter vil alle aktørene i prosjektet være invitert til DIN plattform, og får tilgang til sitt tildelte fagområde. Her legger håndverkeren igjen dokumentasjon i form av FDV, bilder mm. Prosjektet sendes selvsagt automatisk til din digitale bolig når det avsluttes, ferdig spekket med dokumentasjon som er samlet på rett sted. Synes du «data er vanskelig», frykt ikke. Du kan be en takstmann, eller håndverkeren din om å opprette prosjekt for deg. 

FØLG MED:

Vår prosjektmodul lanseres i løpet av høsten 2021.
Lurer du på noe allerede nå? 

Ta kontakt!

Tips en venn om Eigar

eigar.no Facebook